06.10.2020

Katoen Natie wordt de Amazon van Defensie

Katoen Natie heeft vandaag het 36.200 m2 grote magazijn dat hij bouwde voor Defensie in Beringen ingehuldigd. De samenwerking tussen het Belgische leger en de Antwerpse logistieker gaat echter veel verder dan alleen een logistieke dienst in onderaanneming.

Katoen Natie wordt de Amazon van Defensie

Het is de eerste keer dat Defensie, die haar strijdkrachten voortdurend moet heroriënteren op haar prioritaire taken, een deel van haar logistieke operaties uitbesteedt. Het is waarschijnlijk ook een primeur in Europa. In het kader van een in 2018 binnengehaald 12-jarig contract heeft Katoen Natie een 36.200 m2 groot magazijn voor Defensie gebouwd waarin alle persoonlijke uitrusting van het legerpersoneel, veldmateriaal (tenten, keukenuitrusting…) en de meeste reserveonderdelen die nodig zijn voor de goede werking van de vloot geleidelijk aan worden gecentraliseerd. Dat wil zeggen tussen 50.000 en 60.000 SKU, met uitzondering van wapens of munitie. Deze goederen worden momenteel opgeslagen in vier kazernes en worden geleidelijk aan overgebracht naar Beringen, waar een 40-tal medewerkers van de groep Katoen Natie verantwoordelijk zullen zijn voor de voorbereiding van de bestellingen.

Op dit punt brengen de twee partijen een revolutie teweeg in hun werkwijze, aangezien Katoen Natie haar ervaring met omnichannel-logistiek in dienst stelt van Defensie door een e-commercesite te lanceren in opdracht van het leger waarop de 25.000 Belgische soldaten hun materiaal kunnen bestellen en de leveringswijze kunnen kiezen. Katoen Natie besteedt de palletleveringen aan Corneel Geerts uit en de pakketleveringen (bijvoorbeeld aan de soldaten thuis) aan GLS. Het totale contract komt overeen met 253.000 orderlijnen per jaar en zou volgens de militaire planning het transport van 18.175 pallets en 1.711 miljoen pakketten per jaar moeten opleveren.

Vanuit een strikt logistiek oogpunt is het magazijn in Beringen klassiek, omdat de grote verscheidenheid aan artikelen (van een eenvoudige schroef tot een tankband) zich niet leent voor een hoge mate van automatisering. Het magazijn omvat een temperatuurgecontroleerde ruimte voor droge goederen en een centrale ruimte voor kleine onderdelen. Daarnaast zal Katoen Natie geleidelijk aan diensten met een hoge toegevoegde waarde ontwikkelen op de site, zoals het personaliseren van kleding of demoritten binnen de kazernes met een ‘Fit Bus’ die de nieuwe kledingcollecties aan het personeel zal presenteren.

Recentste nieuws

19.10

Containeroverslag beperkt schade bij Port of Antwerp

Door de gevolgen van de coronapandemie daalde de totale goederenoverslag van Port of Antwerp over de eerste negen maanden van dit jaar met 4,4% ten opzichte van vorig jaar. Het volumeverlies blijft beperkt dankzij de containeroverslag die sinds juli opnieuw aantrekt en nu voor het eerst sinds april terug boven de 1 miljoen TEU zit.

Lees meer

08.10

50.000 stappen op 1 dag! Ontdek de job van Ken Onkelinx, Operator Spoorwegen bij Lineas

Sinds 1 februari 2020 is hij aan de slag als Operator Spoorwegen bij Lineas, de grootste private spoorvrachtonderneming in Europa. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Brussel en hun grootste rangeerstation in Antwerpen, de tweede grootste in Europa! Voordien werkte Ken 10 jaar als verkoper en logistiek medewerker in de verkoop.

Lees meer

06.10

Katoen Natie wordt de Amazon van Defensie

Katoen Natie heeft vandaag het 36.200 m2 grote magazijn dat hij bouwde voor Defensie in Beringen ingehuldigd. De samenwerking tussen het Belgische leger en de Antwerpse logistieker gaat echter veel verder dan alleen een logistieke dienst in onderaanneming.

Lees meer

Meer nieuws

Zoek een job
per regio

Zoek nu

Zoek een job
per categorie

Zoek nu

Word gevonden door topbedrijven

Creëer uw CV