06.05.2020

Samen voor een extra veilige werkomgeving op de Dag van de Heftruckchauffeur

Brussel, 7 mei 2020 - Morgen is het de Dag van de Heftruckchauffeur, een dag waarop alle heftruckchauffeurs in de bloemetjes gezet worden en er extra aandacht uitgaat naar een veilige werkomgeving. De huidige coronacrisis, en als gevolg daarvan de toename van online bestellingen, zorgen voor een verhoogde werkdruk in de sector, met meer risico’s tot gevolg. De Belgische heftruckspecialist B-CLOSE wil daarom extra aandacht vestigen op een veilige werkomgeving voor alle heftruckchauffeurs. Cijfers van Fedris (het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico’s) tonen namelijk aan dat het aantal ongevallen met heftrucks nog steeds in de lift zit, met een stijging van bijna 5% ten opzichte van 2017.

Samen voor een extra veilige werkomgeving op de Dag van de Heftruckchauffeur

Nu we met z’n allen in ‘ons kot’ moeten blijven, zien we een massale toename van de online verkoop. Om alle pakjes zo snel mogelijk te kunnen afleveren, draait de logistieke sector op volle toeren. Dat is ook merkbaar in distributiecentra en havens, waar heftruckchauffeurs vaak lange dagen draaien en sneller moeten werken. Ze moeten dagelijkse deadlines halen in hectische omgevingen. Die extra inspanningen hebben ook invloed op het welzijn en de veiligheid van heftruckchauffeurs. “De hectiek en extra inspanningen zorgen ervoor dat heftruckchauffeurs vaker vermoeid zijn en dus wat minder oplettend zijn tijdens het werken. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties, met fouten of ongevallen als gevolg”, zegt Kurt Boudt, Marketing Manager bij B-CLOSE.

Risico’s trotseren met de heftruck

Daarom wil B-CLOSE op de Dag van de Heftruckchauffeur alle heftruckchauffeurs extra bedanken voor hun inzet van de voorbije weken en hun veiligheid extra onder de aandacht brengen. Veiligheid is al langer een heikel punt in de sector. Heftruckchauffeurs hebben een mooie, maar zware job met veel verantwoordelijkheden. De job kan onvoorspelbaar zijn, voor stress zorgen en is soms zelfs gevaarlijk.

Uit het recentste jaarrapport van Fedris (het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico’s) blijkt dat er in 2018 1.470 ongevallen met heftrucks en andere mobiele installaties gebeurden. Dat is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017, toen er 1.405 ongevallen werden vastgesteld. 57% van de heftruckchauffeurs blijft na een ongeval tijdelijk ongeschikt, terwijl 13% met blijvende invaliditeit achterblijft. 1% van de ongevallen kent bovendien zelfs een dodelijke afloop. In het algemeen behoort de sector ‘opslag en vervoersondersteunende activiteiten' zelfs tot de top 10 sectoren met het meeste ongevallen in 2018.

Een veilige werkomgeving voor alle heftruckchauffeurs

In deze tijden van verhoogde werkdruk en lange dagen, is veiligheid meer dan ooit van belang. Dat vindt ook Kurt Boudt, Marketing Manager bij B-CLOSE“Veiligheid gaat boven alles. Alleen zo kunnen we het aantal ongevallen doen dalen en ervoor zorgen dat elke heftruckchauffeur zich veilig voelt op het werk.”

Eenvoudige tips en degelijke veiligheidsattributen kunnen al een groot verschil maken bij het voorkomen van ongevallen. “Een verkeersplan maken, is bijvoorbeeld altijd een goed idee. Door verschillende soorten verkeer zoals voetgangers, heftrucks en vrachtwagens zoveel mogelijk van elkaar te scheiden, vermindert het risico op ongevallen drastisch”, vertelt Kurt Boudt. Daarnaast is het ook van belang om de zintuigen van de omgeving voldoende te prikkelen. Geluid- en lichtsignalen kunnen werknemers bijvoorbeeld waarschuwen als er gevaar dreigt. Waarschuwingssensoren bij het achteruitrijden of ledstrips in een donkere omgeving maken de werkomgeving een stuk veiliger.

 

Via B-Close

Recentste nieuws

18.01

Eerste CO2-neutrale logistieke gebouw van België geopend door Eutraco

Vandaag vond in MG Park De Hulst in Willebroek de officiële opening plaats van het nieuwe distributiecentrum van Eutraco, het eerste CO2-neutrale logistieke gebouw in ons land. Vlaams Minister-President Jan Jambon, Eutraco-CEO Serge Gregoir, MG Real Estate-CEO Ignace Tytgat en Willebroeks burgemeester Eddy Bevers knipten het lint door.

Lees meer

12.01

Januari staat in het teken van Passion4Vans

Geen bedrijfsvoertuigensalon van Brussel in 2021? Jammer, maar niet getreurd: met Passion4Vans brengt TRANSPORTMEDIA al dat moois tot in je woonkamer. Een magazine, een virtueel salon, een reeks speciale newsletters en een Passion4Vans Transport & VAN TV op Kanaal Z en Canal Z, helemaal gewijd aan de wereld van de lichte bedrijfsvoertuigen, dat is wat je mag verwachten!

Lees meer

22.12

Jost Group behaalde zijn eerste Covid-19 Safe Zone label

De site van Herstal is de eerste site van Jost Group die de certificering Covid-19 Safe Zone heeft verkregen. Dit label, dat Vinçotte na een audit toekent, certificeert het niveau van bescherming van het personeel tegen gezondheidsrisico’s.

Lees meer

Meer nieuws

Zoek een job
per regio

Zoek nu

Zoek een job
per categorie

Zoek nu

Word gevonden door topbedrijven

Creëer uw CV