01.04.2019

DHL krijgt eerste BE-GATE vergunning om cross-border e-commerce te versnellen

DHL krijgt eerste BE-GATE vergunning om cross-border e-commerce te versnellen

BE-GATE is een systeem dat Douane en Accijnzen ontwikkelde om de douanevrijgave van cross-border e-commerce zendingen te versnellen. Hierdoor geraken in- en uitgevoerde goederen sneller tot de consument.

Via de luchthaven van Zaventem transiteren gemiddeld 250.000 pakjes per dag. Op piekmomenten zoals Black Friday en de kerstperiode kan dit aantal oplopen tot 350.000 zendingen per dag. Ook via de luchthaven van Luik passeren steeds meer e-commerce zendingen, vooral van en naar China. Hun aantal zal met de komst van Alibaba zelfs exploderen.

Om de pakketten zo snel mogelijk bij de Belgische of overzeese consument te krijgen – BE-GATE is zowel voor in- als uitvoer ontworpen – moeten de douaneprocedures snel en flexibel afgehandeld worden. Indien nodig moeten ook de nodige controles uitgevoerd worden.

Dankzij het BE-GATE systeem kan een massa aan informatie digitaal wordt uitgewisseld tussen de e-commerce operatoren en de Douane en kunnen alle pakketten die niet geselecteerd zijn voor controle, onmiddellijk worden vrijgegeven. Via een risico-analyse bepaalt het ook welke zendingen aan een controle moeten worden onderworpen.

BE-GATE kan niet toegepast worden voor accijnsgoederen, goederen onderworpen aan vergunningen, beperkingen en specifieke controlemaatregelen.

Recentste nieuws

18.02

GLS Belgium Distribution opent een nieuw magazijn in Tongeren

GLS Belgium Distribution laat weten dat het zijn nieuwe terminal in Tongeren in gebruik heeft genomen. Die terminal is het eerste vrachtcentrum van GLS in België en er is ruimte voor uitbreiding.

Lees meer

13.02

Eigen trafiek haven Brussel bereikt nieuw record

Door de spectaculaire daling van de transittrafiek daalde het totaal verkeer in de haven van Brussel tot 6,2 miljoen ton in 2019, maar de eigen trafiek heeft een nieuw absoluut record opgetekend. In 2019 werd ongeveer 5,2 miljoen ton vervoerd.

Lees meer

04.02

Logistics Employer of the Year 2020: strijd der titanen!

Zes kandidaten, en wat voor kandidaten! Het aantrekken van personeel is nog altijd een absolute topprioriteit voor de Belgische transporteurs en logistieke dienstverleners. Getuige hiervan is een prestigieuze kandidatenlijst voor de volgende editie van de award Logistics Employer of the Year.

Lees meer

Meer nieuws

Zoek een job
per regio

Zoek nu

Zoek een job
per categorie

Zoek nu

Word gevonden door topbedrijven

Creëer uw CV