18.01.2021

Eerste CO2-neutrale logistieke gebouw van België geopend door Eutraco

Vandaag vond in MG Park De Hulst in Willebroek de officiële opening plaats van het nieuwe distributiecentrum van Eutraco, het eerste CO2-neutrale logistieke gebouw in ons land. Vlaams Minister-President Jan Jambon, Eutraco-CEO Serge Gregoir, MG Real Estate-CEO Ignace Tytgat en Willebroeks burgemeester Eddy Bevers knipten het lint door.

Eerste CO2-neutrale logistieke gebouw van België geopend door Eutraco

Het 40.000 m² grote distributiecentrum van Eutraco is om verschillende redenen ecologisch te noemen. Enerzijds is er de ligging aan het Kanaal Brussel-Schelde die een multimodale aanpak mogelijk maakt, maar anderzijds natuurlijk vooral dankzij de CO2-neutrale ontwerp met zonnepanelen op het dak die onder andere stroom leveren voor de verwarming met warmtepompen. Eutraco werkt trouwens mee aan een project dat de haalbaarheid onderzoekt om de resterende capaciteit van de zonnepanelen op het dak in te zetten voor de productie van groen waterstofgas dat gebruikt kan worden voor heftrucks en industriële toepassingen.

MG Real Estate stampte het gebouw in iets meer dan 5 maanden uit de grond. Eutraco tekende op risico, maar heeft bij de opening al genoeg klanten gevonden om break-even te draaien. Dat toont volgens Serge Gregoir aan dat het duurzame aspect een pluspunt is voor klanten. Tegen september 2021 wordt er trouwens nog 20.000 m² bijgebouwd, wat het totaal voor Eutraco in MG Park De Hulst op 60.000 m² brengt. MG Real Estate startte in 2008 met de ontwikkeling van de site die tot de meest ecologische van ons land behoort, en waar ondertussen 1.500 mensen te werk gesteld worden.

Recentste nieuws

01.03

Scania Parts Logistics schakelt (gedeeltelijk) over naar transport via binnenvaart

Na een grondige analyse van de maritieme exportflow door Multimodaal.Vlaanderen (VIL) blijkt dat Scania Parts Logistics de containers die vanuit Oudsbergen via de haven van Antwerpen vertrekken perfect via Haven Genk en het Albertkanaal kan verschepen. Dat zorgt voor 47% minder CO2 in vergelijking met transport via vrachtwagens, 1600 vrachtwagenritten minder  en minstens 10% kostenbesparing op het transport Oudsbergen-Antwerpen.

Lees meer

22.02

Top 1000 Transport 2021: ontdek de Top 20 van Belgische transporteurs

In het volgende nummer van Truck & Business zal voor het 29ste opeenvolgende jaar de rangschikking van de grootste Belgische transporteurs worden opgenomen. Wat gegonnen als Top 100, vervolgens als Top 200 werd lange tijd bekend als de ‘Top 400’, maar omdat deze ranglijst nu meer dan 1000 bedrijven omvat heet het nu ‘Top 1000 Transport’. Ziehier, exclusief, de top twintig van Belgische transportgroepen, gerangschikt volgens hun toegevoegde waarde 2019. De rest van de rangschikking wordt gepubliceerd in het maartnummer van Truck & Business.

Lees meer

15.02

Antwerpen en Zeebrugge, samen sterker

De havens van Antwerpen en Zeebrugge hebben hun fusie aangekondigd in wat voortaan Port of Antwerp-Bruges zal heten. Door de overeenkomst tussen de twee havensteden ontstaat de grootste Europese containerhaven en een zeer belangrijke petrochemische cluster.

Lees meer

Meer nieuws

Zoek een job
per regio

Zoek nu

Zoek een job
per categorie

Zoek nu

Word gevonden door topbedrijven

Creëer uw CV